22 Swaziland

25 november t/m 28 november 2007
Aanval van een leeuw

Koning met absolute macht

Swaziland is een klein koninkrijkje gelegen tussen Zuid Afrika en Mozambique, met een oppervlak van ongeveer één vierde van Nederland. Swaziland is bij veel mensen vooral bekend omdat het bestuurd wordt door een koning die de absolute macht heeft en elk jaar tijdens een feestelijke ceremonie een jonge maagd uit zoekt om toe te voegen aan zijn schare vrouwen. De huidige koning is nu 39 en heeft nu al meer dan 200 nakomelingen. Het land heeft ook de dubieuze eer het hoogste percentage Hiv-geïnfecteerde mensen te bezitten

Aanval van een leeuw

De grens met Swaziland is snel gepasseerd en na een half uurtje rijden door een mooi berglandschap vinden we een camping bij het Nisela Nature reserve. Vlak naast de camping zijn twee omheinde stukjes land met in elk een enorme mannetjesleeuw. Ze hebben net die middag ieder een halve koe gekregen en zitten daar nu smakelijk op te knauwen.

Het hek ziet er niet zo heel hoog uit maar het zijn er wel twee achter elkaar met schrikdraad er voor, dus het moet wel goed zitten. We installeren ons op de camping in ontmoeten hier Daren, die op de fiets helemaal uit Engeland is gekomen. Hij is twee maanden langer dan ons onderweg en heeft bijna net zoveel kilometers gereden, maar dan per fiets! Hij is bezig met zijn laatste etappe naar Johannesburg vanwaar hij naar huis vliegt. Terwijl we met hem aan het praten zijn is er een ander groepje toeristen, samen met een lokale gids, naar de camping gelopen om de leeuwen te zien. Eén van de leeuwen heeft het echter voorzien op de verzorger/gids, waarschijnlijk omdat hij steentjes naar de leeuw gooide en de leeuw dacht dat hij het eten weer kwam weghalen. Wij hadden niets in de gaten, maar de leeuw sloop richting het hek, nam een aanloop en probeerde met een enorme sprong over beide hekken heen te springen. Zo’n beetje pal naast onze auto. Hij haalde het gelukkig net niet maar door zijn snelheid en gewicht kwam het gaas van het eerste hek helemaal los van de palen. Iedereen begint te rennen en er is paniek bij een paar mensen. Pieter, Janne en Stijn blijven vrijwel onverstoorbaar met hun autootjes in het zand spelen. Het had in ieder geval een hoog Bokito gehalte en het had niet veel gescheeld of de leeuw was uitgebroken en de verzorger te grazen genomen.

Swaziland in een notendop

De volgende dag rijden we naar het Hilane Royal NP. Vanwege de vele regens van de afgelopen dagen blijken de paden afgesloten of vrijwel onbegaanbaar te zijn en zijn de meeste dieren moeilijk te zien. Wel zien we heel veel vogels en de eerste net geboren impala’s. Na twee uurtjes verlaten we het parkje weer en rijden naar Simuye om wat boodschappen te doen. Op het busstation zien we nog een leuke bolneus, omgebouwd tot bus. We maken een praatje met de chauffeur die helemaal trots is op zijn bus, en terecht natuurlijk.

We slapen die nacht bij het Shewula Mountain Camp, bij een kleine, door de lokale gemeenschap gerunde lodge/camping op het Lebombo plateau met een prachtig uitzicht over de Shewula-vallei. De volgende ochtend maken we met één van hun gidsen een wandeling door de omgeving. Niet zo heel bijzonder maar wel leuk om met hem en een paar mensen uit het dorp te praten. Als we ’s middags langs de uitgestrekte suikerrietplantages naar het zuidwesten rijden begint het steeds meer te regenen.

Over natte gravelwegen rijden we via mistige berglandschappen naar de Ezulwini-vallei, vlak bij de hoofdstad Mbabane. Door het slechte weer zien we niet zo heel veel en we zijn dan ook blij als we aan het eind van de middag een slaapplaatsje vinden bij een hotel waar we kunnen kamperen. De volgende ochtend is het gelukkig weer droog en rijden we via Mbabane en Piggs Peak naar het noorden. Aan het eind van de middag bereiken we in het noordelijkste puntje van Swaziland weer de grens met Zuid Afrika. Drie dagen Swaziland lijkt erg kort maar we hebben toch wel het idee het land aardig gezien te hebben.

141